Лиляна Павлова: След 20 години България отново започва да строи язовири за питейна вода

Публикувана в: НовиниСлед 20 години в България отново започваме да строим язовири за питейна вода, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при официалното подписване на договор за строителството на яз. „Пловдивци“ и пречиствателна станция за питейни води към него. От страна на изпълнителя договорът беше парафиран от Георги Харизанов.

Проектът се финансира чрез заемно споразумение между България и Световната банка по Проект за развитие на общинската инфраструктура.

Със заема, ратифициран от Народното събрание, вече са разработени и приети 51 регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация в цялата страна, припомни министърът.

Лиляна Павлова информира, че напредва подготовката и на останалите включени в заемното споразумение проекти за изграждане на язовири. Предвижда се строителството на яз. „Луда Яна“ на стойност 50 млн. лв., да започне през пролетта на следващата година. Тогава трябва да стартира и рехабилитацията на стената на яз. "Студена“ с индикативна стойност 30 млн. лв. Министърът подчерта, че стената ще се ремонтира с помощта на водолази, за да не се прекъсне водоснабдяването на Перник и областта.

На церемонията по подписването присъстваха постоянният представител на Световната банка в България Тони Томпсън, областният управител на Смолян инж. Недялко Славов, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов и представители на проектантската компания.

Представителят на фирмата изпълнител Георги Харизанов, който положи подпис под договора, увери присъстващите, че ще се справи качествено и в срок.

Източник: МРРБ

Прочетена 3981 пъти Последно променена в Сряда, 15 Юни 2016 13:23

Рег. генерални планове

Регионалните генерални планове за ВиК ще определят приоритети за развитието на отрасъла и необходимите инвестиции за постигане на съответствие с директивите на ЕС.

Контакти

София 1202
Ул." Кирил и Методий" № 17 - 19

Телефон: +359 2 9405291 
Факс: +359 2 9872517