Започна рехабилитацията на стената на яз. „Студена”

Публикувана в: Новини

С близо 50 години се очаква да се удължи експлоатационният срок на стената на яз. „Студена” след извършване на рехабилитацията й, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на стартирането на ремонтните дейности по хидросъоръжението.


Изпълнителят Консорциум "Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо ХБМ – Карпи" демонстрира пред присъстващите иновативната технология, прилагана за първи път в България, при която работата се осъществява под вода. Така язовирът ще продължи да водоснабдява Перник и няма да е необходимо източването му, докато трае рехабилитацията, която трябва да приключи в края на 2018 г.


Ремонт на съоръжението не е правен от изграждането му преди 62 г. Ако ремонтът му беше отложен с още няколко години, то строителството би се оскъпило в пъти, каза още министър Нанков и допълни, че полагането на геомембраната няма да наруши качеството на водата за питейно-битови нужди. Дейностите, които предстои да бъдат извършени, са: обрушаване на бетона от слабите места по стената; ремонт и полагане на геомембрана и укрепване на водовземната кула със стоманобетонен кожух.

Според представители на изпълнителя е избран най-подходящият момент за стартиране на ремонтните работи, защото състоянието на стената не е критично и няма да се наложи използването на по-голям финансов ресурс. Те също обясниха, че геомембраната, която ще се използва за реконструкцията на яз. „Студена”, е използвана и при ремонта на най-високата в света язовирна стена в света с височина от 335 м.


Регионалният министър акцентира и, че за първи път от 30 г. се изграждат язовири за питейно-битово водоснабдяване – хидросъоръженията „Пловдивци” и „Луда Яна”. Строителството на яз. „Пловдивци” трябва да завърши през настоящата година. Изградени са стената, чашата и пречиствателната станция за питейни води. След около месец започва и завиряването му. Пусковият срок пък на яз. „Луда Яна” е 2019 г., като той ще захранва с питейна вода около 30 000 души в Панагюрище, Пазарджик и Стрелча, информира министър Нанков.

Прочетена 2093 пъти Последно променена в Сряда, 09 Агуст 2017 09:27

Рег. генерални планове

Регионалните генерални планове за ВиК ще определят приоритети за развитието на отрасъла и необходимите инвестиции за постигане на съответствие с директивите на ЕС.

Контакти

София 1202
Ул." Кирил и Методий" № 17 - 19

Телефон: +359 2 9405291 
Факс: +359 2 9872517